Demian Schep: "Het voelt voor mij niet eens als werken"

Hij staat te boek als de jongste Baderie ondernemer van Nederland: Demian Schep. De 24-jarige Flevolander kwam in de zomer van 2015 te werken voor Baderie Almere en ging er sindsdien niet meer weg. Sterker nog: sinds vorig jaar is hij de trotse eigenaar van de badkamerspecialist in Almere. Wie is deze ambitieuze ondernemer?

Door Jasper Boot

De vent maakt de tent

De term de vent maakt de tent is uitstekend van toepassing op de voormalig Small Business & Retail Management student. De passie die de 24-jarige eigenaar van Baderie Almere uitstraalt is aanstekelijk. Vorig jaar bood de mogelijkheid zich aan om de zaak over te nemen. Die kans greep hij met beide aan.

“Ik maakte na de middelbare school een verkeerde studiekeuze, want ik dacht dat ik wel monteur zou willen worden. Na een half jaar kwam ik echter tot conclusie dat ik mijzelf niet mijn hele leven als monteur zag werken”, begint Demian te vertellen. Hij deed ervaring op als monteur bij Baderie Almere. Via zijn vader kwam hij bij de badkamerspecialist terecht. “Bij de toenmalige eigenaar had ik aangegeven dat ik met de opleiding wilde stoppen en een andere opleiding wilde gaan volgen.” De opleiding werd Small Business & Retail Management aan Hogeschool Windesheim. “Huub (vorige eigenaar, red.) vroeg toen of het mij ook leuk zou lijken om in de showroom te komen werken. Ik zag dat wel zitten.”

Sinds 2015 is Demian al werkzaam voor Baderie, maar vorig jaar kreeg hij de unieke mogelijkheid om de zaak over te nemen. “Eigenlijk heb ik er heel kort over nagedacht, maar dit voelde voor mij als een kans.” Zijn studie aan de hogeschool zette hij even op een lager pitje, zodat hij zich volledig kon focussen op de overname en het ondernemerschap.

Het eerst laten zien

Waar menig ondernemer de nodige bombarie maakt om zichzelf te profileren, doet Demian dat allerminst. “Ik heb mezelf voorgenomen dat ik eerst mijzelf de komende twee jaar maar eens moet laten zien waar ik toe in staat ben”, vertelt de bescheiden ondernemer. Contact met de regionale pers zocht hij na de afronding van de overname dus niet. “Ten opzichte van de vorige eigenaren ga ik ook niet veel veranderen. Ik wil dat mijn medewerkers met veel plezier onder mij werken. Ik heb mij, voordat ik eigenaar werd, ook altijd prettig gevoeld bij de manier van leidinggeven van Huub.”

Zeven dagen in de week werkt Demian aan én in zijn bedrijf. “Het voelt voor mij niet eens als werken”, begint hij te lachen. Toch besloot hij vorig jaar om met zijn vriendin vier weken op reis te gaan naar Indonesië. “Ik denk dat ik de nodige wenkbrauwen heb doen fronsen, omdat ik acht maanden na de overname al zo’n lange reis ging maken. Veel ondernemers kiezen er namelijk voor om de eerste vijf jaar van hun onderneming niet op vakantie te gaan. Ik zag het eigenlijk als een goede testcase. Het bedrijf moet namelijk niet te veel op mij leunen. Mijn collega's hebben bewezen dat ze het ook zonder mij kunnen.”

Wel begon het werken bij de workaholic al na twee weken te kriebelen. “Ik heb al veel van de wereld gezien en ik haal ook veel voldoening uit mijn werk. Na twee weken in Indonesië begon ik het werken te missen. Ik vond het lastig om te horen dat collega’s extra overuren aan het maken waren, omdat ik op vakantie was.”

Mond-tot-mondreclame van essentieel belang

“Ik woon al 19 jaar in Almere, maar ik denk niet dat jongens van de middelbare school weten dat ik zelfstandige ben geworden. Een local hero kun je mij zeker niet noemen.” Bezoekers van de showroom zullen bij de jongste Baderie ondernemer van Nederland niet direct denken dat ze te maken hebben met de eigenaar. “Ik profileer mij niet als eigenaar. Pas bij de oplevering van een badkamer komen ze er pas achter dat ik de eigenaar ben. Dat vind ik wel leuk.” 

Baderie Almere moet het dan ook voornamelijk hebben van mond-tot-mondreclame. “Afgelopen maandag waren wij bij een appartementencomplex een badkamer aan het monteren. Een mevrouw uit het complex kwam naar beneden lopen, want ze zag ons busje staan. Ze had positieve verhalen over ons gehoord en ze vroeg of wij ook voor haar het toilet wilde renoveren.”

Niet geboren in een ondernemersgezin

Wie Demian spreekt, zal nauwelijks beseffen dat hij pas 24 jaar oud is. Uit een ondernemersgezin komt de ondernemer ook niet. "Het ondernemen zit niet in de genen van mijn familie. De vader van mijn vriendin daarentegen wél. Hij is inmiddels 73 jaar, maar had in het verleden een goedlopende Renault dealer. Mijn vriendin snapt het daarom ook goed als ik zeven dagen per week aan het werk ben. Al is het ook fijn dat ze mij af en toe even afremt, haha!"

Niet wetende dat een jaar na de overname de wereld in de ban zou zijn door het COVID-19 virus, maakte Demian zich in de eerste weken van de coronacrisis wel even zorgen. "Ik dacht niet gelijk in kansen, dat zal ik eerlijk toegegeven. Wij hebben het een aantal weken wat rustiger gehad, maar de laatste weken wordt het in de showroom weer wat drukker. Gemiddeld verkopen wij nu zo'n drie badkamers per week. Daar ben ik uiteraard tevreden mee.

De grote plannen kunnen door het COVID-19 virus nog even de ijskast in, maar Demian denkt wel alweer vooruit. "Als ondernemer moet je ook inspelen op de markt. De economische crisis, die over een paar maanden nog meer voelbaar is, vraagt ook om een andere aanpak. Ik ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat wij met Baderie Almere kwaliteit kunnen blijven leveren."

Werkzaamheden

"Ik ben dagelijks in de showroom te vinden om klanten te adviseren, maar ook bij iedere badkamer die wordt opgeleverd, ben ik aanwezig. In de showroom begon ik als verkoper, maar inmiddels kom ik op diverse plekken. Het heeft ook wel iets moois, want door gesprekken met accountants en leveranciers leer je ontzettend veel." Op de vraag of hij van het runnen van een eigen bedrijf meer heeft geleerd dan zijn studententijd, antwoordt hij stellig: "Ja, want nu gaat het om het 'echie'. Als verkoper had ik dit allemaal niet mee mogen maken en je leert er heel snel door. Inmiddels werk ik ook al 5 jaar voor Baderie en verdiep ik mij heel goed in alle nieuwe ontwikkelingen", sluit de ambitieuze ondernemer het interview af.

Wil jij de showroom van Baderie Almere eens bezoeken? Maak dan gerust een afspraak.

Maak een afspraak
Bezoek onze showroom Maak vrijblijvend een afspraak!

Maak een afspraak